Blumenthal

Română   English

Eveniment: In curand Editura Blumenthal va publica volumul de poezie "Ferestrele noptii" de Llelu Nicolae Valareanu (Sarbu)

 In curand Editura Blumenthal  va publica volumul de poezie "Ferestrele noptii" de Llelu Nicolae Valareanu (Sarbu)

Evenimentul a avut loc in data de: 11-01-2011 15:56

Llelu Nicolae Valareanu (Sarbu)

Nascut la 01.01.1948 in Valari, comuna Stanesti, judetul Gorj, absolvent al Facultatii de Stiinte Economice in anul 1971 si al Facultatii de Filosofie in anul 1978 din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Statornicit din anul 1971 in Sibiu, casatorit, a profesat ca economist in diferite societati si institutii, avand functii importante.
Inca din anii de liceu si-a manifestat pasiunea pentru scris si citit, pasiuni pe care le are si astazi concentrate spre poezie.
Este prezent cu poezii pe majoritatea site-urilor literare importante, in cenacluri literare, dar si in numeroase antologii (antologia Florilegiu - Poezii - a revistei literare online "Visul", "Antologie de poezie - 55 de poeti contemporani (pagini alese)" de Valentina Becart, antologia cenaclului Junimea Digitală "Captivi in sfera de minuni" si in volumul colectiv de poezie al Asociatiei Scriitorilor Pentru Promovarea Realizarilor Artistice - ASPRA (Galati), Antologia revistei SINGUR etc.
Pasionat de literatura, filosofie si in general de arta, citeste si scrie despre tot ceea ce ii inalta sufletul ori mangaie privirea.
Poezialui Llelu Nicolae Valareanu (Sarbu) este incarcata de lirism si vitalitate. Ancorat in drama existential-umana, creatiile lui sunt ca un IMN AL VIETII recitat dincolo de FERESTRELE NOPȚII, imn care reda infatisarea femeii cu ochii magicianului ce exalta frumusetea vizionara din viata, intr-un timp in care tristetea ne-a patruns in suflet, impiedicandu-ne sa traim si sa visam, batand pasul pe loc si scriind impresii de calatorie in destinul acestui timp silhui in care spiritul ne este bantuit de umbrele care ne impiedica sa visam frumos...

PETRE DINU MARCEL


Sarbu scrie cu convingerea ca asa va face lumea mai frumoasa,mai buna, nu se teme de declaratii de dragoste, desi nu le face fatis, scrie poeme frumoase in care prezenta femeii doar este sugerata, asa cum se vede luna alba, aburita de lumina soarelui, diminetile.

[...] Nu doar femeia este muza poetului, spatiul terestru, tarana din care am venit si in care vom cobori, sunt aliajul din care scoate poeme ca acesta:

...Vezi, mainile acestea muiate-n pamant/au ramas doar niste arcuri care inchid pieptu lsi, ce ai mai putea face acum toamna/decat sa bati aerul ca apa in scocurile morii ... "Sa-i tai din gheare".

Un poet complex, dar care poate, ar trebui sa/si priveasca poemele cum ai privi un codru cu specii difierite de arbori, - din perspectiva.

Extras din Revista TANARUL SCRIITOR nr.8/2010
REVISTA TINERILOR SCRIITORI DE PRETUTINDENI nr.8/2010
MELANIA CUC - "Frumosii boemi de pe sleaul Dunarii"



Este un lucru arhicunoscut: cuvantul Poet este sinonim cu melancolia, cu tristetea, cu toamna si cu nelipsita carafa cu vin, cantandu-si (mai bine zis, plangandu-si) iubirea pierduta, intr-un continuu lamento bacovian si ud care "iti topeste durerea in oase"...

...Autorul isi construieste discursul liric din elemente disparate care impreuna prin sugestii, alcatuiesc intregul. Metafora este principalul element de constructie si prin ea, autorul reuseste imagini inedite: "As indrazni sa gandesc lumea / zidita din cuvinte lustruite, patratoase, / cu ferestre care imprastie intunericul / sa vad inaltimea cerului tot timpul / ca intr-o oglinda cazuta pe ganduri / la tarmul intelegerii noastre greoaie. / Intr-un castel pe marginea raului / sa adorm pe un pat incendiat de flori / prima noapte stropita cu raze / dincolo de cortina trasa a sufletului / dupa spectacol." ("Prima noapte stropita cu raze")...

[...] Llelu Nicolae Valareanu(Sarbu) - un poet motivat, ajuns la deplina maturitate artistica, si-a adunat in volum averea spirituala, nu pentru sine, ci pentru a o imparti celor flamanzi si setosi de frumos, de adevar, de bine. Cu acest volum si-a dat masura deplina a talentului si sensibilitatii, intr-o jertfa de sine cat se poate de laudabila.

CEZARINA ADAMESCU
15-16 septembrie 2010
Extras din SLOVA CRESTINA - REVISTA DE CREATIE, ATITUDINE SI CULTURA, din 20 septembrie 2010