Blumenthal

Română   English

Press Room: Mai am un singur Doors

Sub acest titlu va aparea, la Editura Blumenthal, o antologie de poezie (mai mult sau mai putin) patriotica. Au avut amabilitatea sa-mi trimita texte poeti importanti de dupa 1990: Anca Mizumschi, Robert Serban, Mihail Vakulovski, O. Nimigean sau Mihail Galatanu. Vor avea loc o serie de spectacole de muzica si, vai!, poezie, in care voi incerca sa demonstrez, alaturi de colegul meu de echipaj acustic Emil Kindlein, ca exista viata dupa moarte si poezie dupa examenul de bacalaureat. Primul spectacol a avut loc deja la Timisoara, chiar pe 15 ianuarie, la Teatrul Aualeu, unde i-am adus pe aceeasi scena pe M. Eminescu, Jim Morrison, Ileana Malancioiu, Tom Waits, Maria Tanase, Johnny Cash, Lucian Blaga, Janis Joplin, Kurt Cobain si Rolling Stones (stranierii fiind talmaciti de mine in romaneste).

Care-i duma cu aceasta carte? Despre poezia patriotica scrisa in captivitate stim mai toti - sentimentele bune fac, de cele mai multe ori, literatura proasta. Eu insumi am scris tone de versuri din astea de unica folosinta, pe cind activam in Cenaclul Pionierilor si Soimilor Patriei din Timisoara. Dar ar mai trebui sa se scrie poezie patriotica? Exista poezie patriotica romaneasca post-postmoderna? Sa spui ca-ti iubesti tara nu e patetic si redundant, nu e ca si cum ai urla pe strazi, in stare de sobrietate, ca-ti iubesti mama? Judecind dupa reticenta cu care m-au intimpinat majoritatea poetilor contactati, congenerii mei se jeneaza de ideea patriotismului. Abia cind au aflat ca mottoul cartii va fi celebrul vers al lui Mihail Galatanu - "caca-m-as in poienitele tale, patrie" - au inceput sa-mi vina texte. Asta nu e poezie patriotica, vor zice romanii verzi! Ba este. Caci poezia nu are rolul unui diazepam, ea trebuie sa trezeasca constiintele, nu sa le adoarma. O carte trebuie sa fie un pericol - spunea Cioran.

Incepind de saptamina trecuta va dau intilnire, in fiecare miercuri, in paginile cotidianului DeBanat.ro, la rubrica intitulata "Cu oistea-n kierkegaard" (stiu, se pronunta "chirchegor", dar n-am gasit alta duma de captatio benevolientiae).

Daniel-Silvian Petre este poet, vocalist in trupele Survolaj si Petre & Kindlein si directorul Editurii Blumenthal.
SURSA: Dilema Veche (www.dilemaveche.ro)